diumenge, 15 de juny del 2008

Interpretar per apuntar

Dues persones parlen, des dels seus esquemes d’interpretació de la realitat, sobre la solidaritat amb Palestina. I cadascuna ens dona claus interpretatives per treballar millor:

El primer, politòleg, explica que el conflicte entre Israel i Palestina, des de la perspectiva de la sociologia del poder, no és pas un conflicte entre el poble palestí i l’Estat d’Israel, sinó entre les èlits israelianes vinculades al complex militar-industrial i les vinculades a l’economia civil israeliana. Les primeres estan interessades en què el conflicte es perpetuï, les segones en resoldre’l. El poble palestí, desposseït i sense cap poder de negociació, és mer espectador d’aquest conflicte central.

Un segon, antropòleg, explica que l’adhesió d’una bona part de sectors influents de la societat europea i catalana a la causa israeliana s’explica per una visió del món forjada per cinc-cents anys de colonialisme, segons la qual, estar al costat d'Israel és estar al costat de la modernitat i del progrés, mentre que els palestins representen el caos, les masses i l'endarreriment. Des d’aquesta perspectiva aturar el procés de colonització a Palestina, passa per un procés de descolonització mental a Europa.

El politòleg ens indica que si volem pressionar a Israel, no farem pas un boicot genèric, sinó que afinarem més, apuntant al complex militar-industrial, per exemple, demanant la suspensió del comerç d’armes entre Espanya i Israel. L'antropòleg ens indica que quan sensibilitzem la nostra societat sobre els drets del poble palestí, abans hem d’humanitzar-lo, fer-lo persona i poble. Per exemple donant a conèixer els seus escriptors, poetes, científics i manifestacions culturals col·lectives, com ho vol fer la Marató Cultural Marhaba Palestina.

1 comentari:

@salalomo ha dit...

Personalment, hi ha una cosa, un aspecte sobre aquest conflicte del que no he sentit a parlar (potser per ignorància) i que considero que esdevé de gran rellevància. A saber, que la Història de Palestina, el que és i el que representa, senzillament no existeix clarament definida en l'imaginari de la major part del poble europeu (no cal dir en el del poble nordamericà). Això, al meu entendre, representa un "mur" que dificulta molt (sinó impossibilita) un apropament (ideològic-afectiu) des de Occident a la causa palestina.