dissabte, 19 de juliol del 2008

Que pagui Pujol!

Com se sap l'esquerra vol defensar els interessos materials dels sectors populars i la dreta els dels més benestants. Llegia l'altre dia que a més a més, entre l'esquerra i la dreta, hi ha un component psicològic que els diferencia. Els primers tendeixen a identificar-se emocionalment amb el dèbil, mentre els segons ho fan amb el poderós.

Com a conseqüència de tot això la dreta culpabilitza els dèbils dels problemes col·lectius i l'esquerra en responsabilitza els poderosos. Molt d'això hi veig en la manera com es planteja la defensa del català, una reivindicació monopolitzada per la dreta nacionalista que ataca l'immigrant (el més dèbil) i el fa responsable del retrocés de l'ús social del català.

Perquè escolta, què passa amb La Vanguardia? Per què és el diari més subvencionat per la Generalitat quan ni tan sols té una versió bilingüe com el Periódico? Què passa amb Hollyood que copa la graella de TV3 al mateix temps que es nega a traduir la seva producció al català? Què passa amb el nivell de fidelitat lingüística tristíssim dels catalanoparlants de la Diagonal cap amunt? Què passa amb l'hegemonia aclaparadora del castellà a Pedralbes i Les Corts? Què passa amb els empresaris, que no contribueixen en res de res a la formació lingüística dels seus treballadors?

Ah no, és clar! A tots aquests, ni mencionar-los! La culpa és dels immigrants! Faltaria més!